Ričkovo ali totrovo olje – ponovno odkrito zdravilo

10 junija, 2015
0
0

Rastlina je oljnica navadni riček, ljudsko tudi toter ali pa nepravi lan (iz nemškega “false flax”).

V Sloveniji ga sejejo in pridelujejo v olje od nekdaj predvsem na Koroškem.

Po ljudskih izkušnjah ima neverjetne učinke, deluje zunanje in notranje. Zdravi vsa vnetja sluznic, uravnava želodčno kislino, celi rane na želodcu. Pomaga normalizirati telo po operacijah polipov…. Zunanje je koristno za celjenje ran, tudi ognojenih in tistih, ki so posledica opeklin. Po novejših raziskavah ga priporočajo tudi za zniževanje holesterola, blaženje težav pri multipli sklerozi in drugih degenerativnih boleznih.

Skrivnost je v sestavi tega olja, ki postaja vedno bolj raziskovano. Ima zelo visoko vsebnost večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Kar 40% vseh maščobnih kislin v tem olju predstavlja omega 3 maščobna kislina. Izjemno visoka je tudi koncentracija vitamina E, tretja pomembna lastnost pa je razmeroma velika vsebnost rastlinskih fitosterolov (ti npr. preprečujejo nastajanje slabega holesterola v telesu).

Za zdravje ga torej lahko uporabljamo preventivno po eno žličko na tešče ali pa pred spanjem.

Seveda ga lahko po nekaj kapljic dodajamo v vsako solato, osebe z želodčnimi težavami pa si lahko naredijo solato le s tem oljem.

Mnogo informacij na osnovi zadnjih znanstvenih spoznanj o različnih bolj in manj znanih oljih ter receptov za jedi z njimi je zapisanih v knjigi OLJA za zdravje in nego telesa (Marija Merljak, Petra Jakob Merljak, Založba Kmečki glas).

Rastlina navadni riček.

Izgled ričkovega olja