Ne bom nasedala dnevnim novicam iz Grčije Kdo manipulira z nami?

15 julija, 2015
0
0

Pri velikih, pravzaprav ogromnih dolgovih ni več vprašanje, kdo dolguje, pomembno je, kdo je sistematično postal tako velik upnik. Od resnih medijev, posebno javnih bi si želela, da raziščejo podatke, se dokopljejo do številk in nam jih vsak dan ubijajo v glave. Gre za headge sklade – iznajdbo sodobnega finančnega sveta.

Vse nas bi moral zanimati veliki akterji na finančnem trgu, ki upravljajo ta svet. Za začetek bi nam koristili že jasni podatki, številke v medijih. Ali se jih da dobiti? Kako je naraščal dolg, kakšen delež dolga odpade na posamezne upnike? Ne ena novica,vsak dan bi morali dobivati take podatke.

O headge skladih sem nekje prebrala, da so od leta 1999 do 2007 kar za petkrat povečali svoj kapital in jih je že preko 9000. Vodijo jih brezobzirni managerji usmerjeni v goli profit in igro z življenji drugih.

Stranke (investitorji) teh headge skladov so banke, investicijski skladi, vlade držav, pokojninski skladi! Žalostno. Vsem naivnežem je treba povedati, da je na žalost Angela Merkl tretjerazredna figura v tej igri, da o naših politikih ne govorimo. Tudi jeza in celo morebitna simpatija do takih akterjev naj bo temu primerna.

Raje bi vsak dan brala informacije in podatke o tem in bilo bi koristneje od dolgočasnega spremljanja pogajanj v Bruslju. Vsak vsaj malo poučen o ekonomiji (tudi sama sem si nekaj zapomnila iz ljubljanske EF) lahko ugotovi, da predlagani ukrepi za Grčijo pomnijo le potop. Ker so nepridipravi zadevo pripeljali tako daleč, kot so jo, je edina rešitev delni odpis dolgov tej državi. To ne bi bilo nič novega v svetu.

Čeprav se zdimo brez moči, vsaj povejmo, kako stvari stojijo, ne pitajmo množic z jezo do porednih Grkov. Oni so pač le del tistih (bolje rečeno predvsem njihovi pretekli voditelji in bogataši), ki so se še posebno močno ujeli na nastavljene limance. Mladi Grki pa so v mat poziciji. Niso pa Grki edini. Poglejmo zgodbo naše države in potegnimo nekaj vzporednic. Zakaj smo morali vse prodati, tudi tisto, kar je nesmiselno? Lahko bi bili sicer pametni in ne bi padli v past. A za to bi morali vsi posamezniki in naši voditelji zadnja desetletja zatreti lastno brezobzirno pogoltnost na vsakem koraku….

Lepo prosim tudi s tega mesta medije, ki se profesionalno ukvarjajo s tem področjem: objavljajte podatke, razbistrite pogled, ne ponavljajte dnevnih tiskovnih konferenc iz Bruslja! Navsezadnje nam celo polagajo v usta, da si želimo propad Evropske unije. Mogoče se zdi to rešitev. A zdi se mi, da nam ga zvito servira nekdo drug, ki noče preveč močne Evrope? Ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled.

Tanja