Kimči – azijska delikatesa

14 februarja, 2018
0
0

V času olimpijskih iger v Koreji smo se spet spomnili te zdrave jedi, ki je v tam na mizi od jutra do večera.

Prilagamo recept za eno od možnosti, kako doma pripravimo kimči. Recet za to in še druge fermentirane jedi najdemo v knjigi FERMENTIRANJE Založbe Kmečki glas (klikni za nakup).

Sestavine: 1kg kitajskega zelja, ½ kumare, ½ pora, 1 bela redkev, 1 žlica soli, 1 čajna žlica medu, 1 žlica naribanega ingverja, 1 žlica sojine omake, ena čajna žlica sladkorja

Priprava: Zelenjavo nastrgamo (kot repo) ali pa narežemo na večje rezine, v drugi posodi zmešamo sol in druge sestavine – začimbe. V lončeno posodo nalagamo plasti zelenjave in vsako plast začinimo z mešanico soli in začimb. Posodo zalijemo s slanico. Pripravimo jo tako, da na 1 liter vode dodamo 4 čajne žličke soli. Lahko dodamo eno čajno žličko sladkorja, da je okus slano – sladek.

Med začimbe po svojem okusu dodajamo nekatere sestavine: sušen čili za bolj pekoč okus, rdečo papriko, limosko travo, naribano limono, mehiški fižol, olive, česen, kapre, sušen paradižnik,…..

Kombinacij na osnovni recept je res mnogo. Tudi kimčijev je nešteto od zelo pekočih do blagih, z različnim izborom zelenjave. Vpisan je celo na Uneskov seznam kulturne dediščine.

Lončeno posodo na vrhu obtežimo, delno zapremo tako, da lahko odvaja plin in hkrati vstopa zrak. Najbolje je, da imamo posebno lončeno posodo za fermentiranje. Lahko pa smo malce iznajdljivi, kot pri domačem kisanju zelja.

Shranek naj fermentira pri sobni temperaturi od enega do treh tednov. Potem je odličnega okusa kot prigrizek ali pa glavna jed.