Kultura pitja piva se hitro zvišuje

13 maja, 2016
0
0

V Ljubljani v Šiški, na Knezovi ulici 1, je bil v četrtek 12. maja pravi pivski dogodek.

Otvorili so trgovino Craft Pivo, ki bo spet močno popestrila dogajanje na našem trgu vrhunskega piva. Za “pokušino” lahko povemo, da bodo pri njih na voljo tudi piva pivovarn: Mahr’s Brau, Schlenkerla, Hanscraft&Co, Ganstaller Brau, Buxton Brewery, St Peter’s Brewery, Samuel Smith Brewery, Omnipollo …

Osrednji del večera pa je bila predstavitev nove knjige Pivo, pijača doživetja, ki je izšla v Založbi Kmečki glas. Pogovor z avtojema Andrejem Colaričen in Davorjem Mišmašem je bil med zbranimi zelo navdušeno sprejet.

Pojasnila sta, da knjiga ni namenjena le mladim, saj tudi varjenje piva postaja konjiček vseh generacij. Prepričana sta, da pivo sodi h kulinariki in to tudi k vrhunski kulinariki, le več moramo vedeti o njem. Po prebrani knjigi bomo tudi kot turisti z zanimanjem spremljali stile piva v različnih deželah, ki jih bomo obiskali. Pogovor je tekel še o pivovarski sceni pri nas. V slovenskih pivnicah pestrost ponudbe piva narašča. Trenutno je v najbolj modno odkrivanje piva IPA (Indian Pale Ale). Druge posebnosti se malce počasneje uveljavljajo. Pri IPA gre za grenko močnejše pivo jantarene barve z več hmelja, ki mu daje značaj. Primer tega piva, zvarjenega v butični pivovarni nemškega pivovarja, je bil ob predstavitvi knjige tudi na pokušini. Prisoten je bil lastnik pivovarne, ki je na hudomušen način predstavil nemške pivce piva. Ti so v veliki večini še vedno predvsem masovni pivci, počasi pa vendarle napreduje butična ponudba.

Ves čas druženja je mladi umetnik v živo slikali grafite na dvorišču trgovine in pivnice , kar je še dopolnilo pravo vzdušje.

Zanima družba in klepet vseh generacij ob včerajšnjem dogodku sta  dokaz, da v Sloveniji vztrajno narašča zanimanje za vrhunsko pivo in s tem kultura pitja piva.

Več o knjigi Pivo, pijača doživetja in nakup knjige: http://zalozba.kmeckiglas.com/pivo-pijaca-dozivetja