Albuminska skuta je zelo priljubljena

13 septembra, 2017
0
0

Osnovne informacije o vrstah sirov in odlične recepte  za jedi z njimi najdemo odslej tudi v novi knjigi Irene Orešnik: Kuhajmo s siri. Iz albuminske skute lahko pripravimo med drugim odlično ledeno torto. 

Ledena torta iz albuminske skute

Tortna podlaga:

140g mletih mandljevih piškotov ( Amareti)

50g mehkega masla

Nadev:

500 g kozje ali ovčje albuminske skute

150g sladkorja

lupina in sok dveh eko limon

300 ml sladke smetane

Obloga:

2 eko limoni

85 g sladkorja

maslo za model

Model premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote zmešamo z maslom iz z maso obložimo tortno dno. Pomagamo si s hrbtno stranjo žlice.

Skuti dodamo sladkor, limonino lupino in sok in zmešamo z mešalnikom. Posebej stepemo smetano in jo vmešamo v skutino mešanico. Nadev zlijemo na piškotno dno, poravnamo in postavimo za 4 ure v zamrzovalnik.

Iz limon naredimo oblogo. Limone narežemo na tanke rezine. Prelijemo jih z malo vode, zavremo in kuhljamo 20 minut. Kuhane rezine dobro odcedimo.

V manjšo kozico damo sladkor s tremi žlicami vode. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi. Dodamo limonine rezine. Povečamo ogenj in kuhamo dokler limonine rezine ne karamelizirajo ( 4-5 minut). Ohladimo in obložimo zmrznjeno torto. Vrnemo v zamrzovalnik.

Torto vzamemo iz zamrzovalnika 2 uri preden jo postrežemo ( ne sme popolnoma odmrzniti, temveč se le malo zmehča). Odstranimo tortni obroč in preložimo na tortni krožnik.