Kmetijska mehanizacija v ekološkem kmetijstvu pri nas

27 junija, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Viktor Jejčič (KIS), strokovnjak za kmetijsko mehanizacijo in avtor naše knjige Traktorji pravi: “Glede ekološkega kmetijstva bi izpostavil, da imamo domačega dobavitelja mulčerjev, ki so zelo uporabni. Z njihovo pomočjo se v trajnih nasadih izognemo uporabi pesticidov za plevele v vrstah.

Delovno operacijo v sami vrsti trajnega nasada opravi posebna izvedba kosilnice, ki je priključena ob mulčerju, delovno operacijo med vrstami pa opravi sam mulčer (mulčenje trave, mulčenje rozgve po obrezovanju v vinogradih in mulčenje tanjšega vejevja po obrezovanju v sadovnjakih). V prej omenjenem primeru mehansko rešujemo problematiko plevelov (ni uporabe herbicidov za plevele v vrstah trajnih nasadov) in manj škodujemo okolju (predvsem podtalnici), še vedno pa uporabljamo dizelsko gorivo za pogon stroja, ki je agregatiran s traktorjem.

Drugo domače podjetje, ki ga spremljam, tudi ponuja lastne stroje – traktorska česala za plevel, s katerimi se mehansko odstranjuje plevel na njivah in travnikih. Tudi v tem primeru odpade uporaba herbicidov. Takih primerov sodobne mehanizacije pri nas je še veliko. V prihodnje se bodo ekološki kmetje verjetno povezovali pri nakupu vse zahtevnejše kmetijske tehnike prilagojene temu načinu kmetovanja…”