Lunine bukve 2020
Mame po horoskopskih znamenih. Lunine bukve prinašajo spet napotke za delo na vrtu in druga opravila v skladu z luno. Mišin koledar vrtnih opravil po mesecih je  zelo svež in poln novosti. Vsi pa radi pobrskamo tudi po horoskopu in drugih zanimivosti
Tanja Žgajnar Novak
Kmečki glas

Petek, 4. oktober 2019 ob 10:22

Odpri galerijo

Lunine bukve prinašajo spet napotke za delo na vrtu in druga opravila v skladu z luno. Mišin koledar vrtnih opravil po mesecih je  zelo svež in poln novosti. Vsi pa radi pobrskamo tudi po horoskopu in drugih zanimivostih, ki jih doda Irena Stopar.

Kliknite za prednaročila: Lunine bukve 2020.

Pa poglejmo za pokušino še eno zanimivost, ki jo je vsebini dodala avtorica Irena Stopar letos - v letu Lune.

Mama v horoskopu ali dvanajst vrst mam


Tone Pavček je spesnil čudovito pesmico, ki pravi: »Mama je ena sama«. Prav Luna v horoskopu opisuje to čudežno bitje, ki skrbi za otroka in ga varuje od njegovega rojstva dalje. Je prva in najboljša vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih obveznosti, otroku stoji ob strani do zadnjega diha. V astrologiji pravimo, da obstaja dvanajst vrst mam. V letu, ki mu vlada Luna, jih boste spoznali. Iz njihovega opisa boste lahko prepoznali svojo mamo.

Luna v ovnu


Mama z Luno v ovnu je neposredna, ognjevita, aktivna in nepotrpežljiva. Pogosto se kaže kot gospodovalna in tista, ki ima glavno besedo oz. pri hiši nosi hlače. Je polno zaposlena in vedno počne kaj zanimivega. Dolgočasja ne pozna niti ga ne prenese. Hitro se odloča in zahteva poslušnost. Otroka zna vključiti v svoje aktivnosti in ga spodbuja, naj poskusi čim več stvari, primernih za njegovo starost, postoriti sam.


Luna v biku


Mama z Luno v biku velja za najboljšo mamo v zodiaku. V sebi nosi blagodejnost, zadovoljstvo in čustveno stabilnost. Otroku podarja svojo popolno pozornost, ljubeznivost in skrbno pazi na vsak njegov korak. Je izjemna in predana vzgojiteljica, ki v sebi nosi toplino in zna podariti nasmešek. Prisega na tradicionalne družinske vrednote in se le stežka prilagaja novim idejam, ki jih otrok zlahka pobere v okolju.


Luna v dvojčkih


Mama z Luno v dvojčkih je zanimiva in radovedna kot majhen otrok. Uživa ob prebiranju pravljic in pogovoru z otrokom. Ponosna je na vsako besedo, ki se je malček nauči, in o tem pripoveduje vsem, ki so ji pripravljeni prisluhniti. Ima dosti prijateljic, zato lahko otrok občasno čuti njeno odsotnost. Ni prav navdušena nad gospodinjstvom in vezanostjo za štedilnik, a otroku stoji ob strani ob pisanju domačih nalog.


Luna v raku


Mama z Luno v raku je nežna, topla, razumevajoča in dobra poslušalka. Otrokove potrebe instinktivno začuti. Stori vse, kar je v njeni moči, da jih izpolni. V svoji materinski vlogi resnično uživa. Otroku se povsem posveti, a je zelo zaščitniška. Za otroka skrbi, mu kuha in ga varuje celo takrat, ko pomoči ne potrebuje. Kadar otrok ne uboga, jo čustveno obremeni. Takrat hitro postane razdražljiva in le stežka najde ravnotežje.


Luna v levu


Mama z Luno v levu velja kot dobra, a pogosto zelo zahtevna mama, ki se ogromno ukvarja z otrokom. Uživa ob skrbi zanj, a od njega pogosto zahteva dosežke, ki jih sama še ni uresničila. Svojemu otroku poskuša ustreči v čim večji meri in v njem spodbuja občutek vsemogočnosti. Zna poskrbeti, da ima vsega dovolj in se lahko razvija v izjemnega posameznika. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in uveljavljanje v šoli ali okolju.


Luna v devici


Mama z Luno v devici je skrbna in pozorna na vsako, še tako majhno potrebo otroka. Stežka pokaže ljubezen v obliki čustev in nežnosti, zato deluje stroga in sitna. Otrok zlahka dobi občutek, da je hladna, a zelo učinkovita. Odreja mu natančne urnike (npr. hranjenja, učenja, pospravljanja) in zahteva urejeno okolje. Pri njej znova in znova prevlada razum, četudi bi otrok potreboval več spontanosti, pravljičnega sveta in igre.


Luna v tehtnici


Mama z Luno v tehtnici je prijetna, privlačna in zanimiva. Manjka ji čustvene povezanosti z otrokom, ki jo nadomešča s pogovorom. V družini skrbi za harmonijo in lepo urejeno bivalno okolje. Otroku rada privošči kaj lepega in po zadnji modi. Po naravi je blaga in razumevajoča. Celo ko se pretvarja, da je stroga, v resnici nikoli ne kaznuje otroka. Ta se ji zna prikupiti in jo pregovoriti v tisto, kar si je zamislil.


Luna v škorpijonu


Mama z Luno v škorpijonu pogosto spreminja svoje razpoloženje. V sebi nosi intenzivna čustva, je pretirano zaščitniška in posesivna. Z veseljem poskrbi za otroka in njegove potrebe, a mu zna očitati, koliko različnim stvarem se je morala odreči zaradi njega. V takšnem primeru oddaja občutek žrtve, ki otroka jezi. Zna biti dominantna, neizprosna in sumničava. Rada preverja, ali je otrok postoril, kar sta se dogovorila.


Luna v strelcu


Mama z Luno v strelcu je zanimiva, zabavna in pustolovskega duha. Otroku rada pokaže svet, ki je drugačen od njegovega okolja. Naklonjena je popustljivi vzgoji in včasih deluje neresno. Otroka rada poučuje sama in ga pozneje spodbuja, naj bo čim bolj priden v šoli, da bo lahko nadaljeval študij. Zlahka pozabi na družinske obveznosti, pospravljanje, kuhanje in podobno, saj veliko raje preživlja čas zunaj svojega doma.


Luna v kozorogu


Mama z Luno v kozorogu velja za strogo in pogosto sitno mamo, ki le s težavo pokaže svojo nežnost in čustva. Je dobro organizirana in natančno določa, kdaj bo otrok jedel, spal, pisal domače naloge, se igral in drugo. Otroka zgodaj začne učiti vsega, kar zmore opraviti, včasih celo naloge ali obveznosti, ki še niso primerne zanj. Kljub strogi vzgoji otroku želi le najboljše, predvsem ga pripraviti na življenje v krutem svetu.


Luna v vodnarju


Mama z Luno v vodnarju velja za čustveno nevpleteno mamo, saj svojo nežno skrb in čustva pogosto skriva celo pred otrokom. Pogosto daje občutek, da je tujka, ujeta v družinsko življenje, iz katerega želi čim prej pobegniti. Otroku se dozdeva bolj prijateljica kot mama, kar je v pomoč predvsem v najstniških letih. Včasih kaže na mamo samohranilko, ki za otroka skrbi brez pomoči njegovega očeta ali podpore svoje družine.


Luna v ribah


Mama z Luno v ribah je nežna, topla in razumevajoča. Svojega otroka obožuje in je pripravljena zanj storiti, karkoli je v njeni moči. Žal ni preveč praktična in ji včasih močna čustva zameglijo presojo. Otroku rada prebira pravljice in mu poje uspavanke. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in je presrečna, ko je v njeni bližini. Včasih se kaže kot pretirano navezana na otroka in posesivna, ker se boji, da ji ga bo kdo vzel.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 13. Jan 2020 at 13:54

292 ogledov

Rižev narastek
V knjigi Jedi z rižem poleg rižot in drugih dobrot najdemo tudi recepte za sladice (puding s črnim rižem in kokosovim mlekom, mlečni riž...). Tu je primer dobrega recepta za pokušino: Rahel rižev narastek s skuto in limono Nežno in dišeče – tako najbolje opišem ta rižev narastek. To je rižev narastek, ki prikliče vsakega člana družine v kuhinjo z za mamo božajočim vprašanjem: »Kaj tako lepo diši?« Sestavine 0,75 l mleka žlička soli 250 g okroglozrnatega belega riža 70 g masla 3 jajca 100 g sladkorja 200 g pasirane skute 2 eko limoni Čas priprave: 30 minut. Čas peke: 30–35 minut. Brez mesa, oreščkov, zelene, gorčice, sezama, mehkužcev, soje. Za 4–6 oseb ali pravokoten narastkov model ali okrogel tortni model. Priprava Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. V lonec nalijemo mleko, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko zakuhamo riž in ga kuhamo 15–20 minut, da se zmehča in zgosti. Odstavimo. Pečico vklopimo na 180 °C. Model namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V posodi najprej dobro stepemo maslo, mu dodamo sladkor, malo zatem rumenjake ter vse dobro spenimo. Nazadnje vmešamo skuto in to zmes vmešamo k napol ohlajenemu rižu. Posodo operemo in v njej stepemo beljake v zelo čvrst sneg. Zelo narahlo ga z metlico vmešamo med riževo zmes, ki jo zatem naložimo oz. vlijemo v pripravljen model. Model nežno porinemo v segreto pečico in pečemo 30–35 minut. Narastek ponudimo še topel. Koristen nasvet: Pečen narastek je na otip po vsej površini čvrst, vendar nežen in mehak. Tudi zobotrebec, ki ga vtaknemo v sredino, ni nikoli povsem čist, vendar naj vas to ne skrbi. Tudi pečenega ne moremo narezati na kose (razen povsem ohlajenega), ampak ga v skodelico nalagamo z žlico. Premalo pečen narastek je na sredini vbočen in na otip opazno tekoč. Opomba: Narastek lahko spečemo povsem brez glutena, če model namastimo in potresemo z drobtinami brez glutena.

Thu, 19. Dec 2019 at 08:04

404 ogledov

Pletemo za malčke
Tudi pletenje je način sproščanja v zimskih večerih. Pletemo lahko  v družbi, med pogovorom s prijatelji. V knjigi Pletene pošasti za male pošastneže - po akcijski ceni najdete navodila za 20 navihanih kompletov iz pletenin za malčke. Poglejte si tudi promocijski video posnetek PLETENE POŠASTI ZA MALE POŠASTNEŽE. 

Wed, 11. Dec 2019 at 08:55

649 ogledov

Sladica brez peke
V prazničnih dneh lahko pripravimo tudi sladice brez peke, npr. sladico v kozarčku. Spodnji recept je iz nove knjige Sladice Alenke Kodele - že ime avtorice nam zagotavlja, da bomo s pomočjo te knjige pripravili sladice za vse okuse in da nam bodo res uspele. Panakota z mangom Za približno 4 kozarce (200 ml) PISTACIJEV DROBLJENEC: 25 g masla 25 g sladkorja 20 g moke 30 g pistacije PANAKOTA: 400 ml sladke smetane 20 g sladkorja 2 lista želatine 40 g cvetličnega medu ½ stroka vanilje MANGOV ŽELE: 120 g mangovega pireja 30 g sladkorja 1 list želatine 1. Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo drobljivo zmes, razporedimo jo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 15–20 minut na 160 °C. Pečen drobljenec ohladimo na pekaču, pred uporabo ga lahko še malo zdrobimo. 2. Želatino namočimo v hladni vodi. Strok vanilje prerežemo po dolžini in postrgamo sredico. V posodo za kuhanje damo 200 ml sladke smetane, sladkor, med in vaniljo. Dobro premešamo in kuhamo do vretja. Ko zavre, na majhnem ognju kuhamo dobrih 5 minut, da se nekoliko zgosti. Potem odstavimo, umešamo namočeno želatino in ohladimo. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo in narahlo umešamo v ohlajeno osnovo. 3. Želatino namočimo v hladni vodi. Mangov pire in sladkor kuhamo do vretja, umešamo namočeno želatino in ohladimo. 4. V izbrane kozarčke damo eno jedilno žlico drobljenca. Nanj porazdelimo panakoto in damo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Ko se krema strdi, dopolnimo še z mangovim želejem in damo v hladilnik za dobro uro. Dobro ohlajeno sladico poljubno okrasimo in ponudimo.

Wed, 11. Dec 2019 at 08:44

408 ogledov

Sladice prave mojstrice
Sladice Alenke Kodele je knjiga, ki jo ljubitelji peke in priprave sladic morajo imeti. Mojstrica sladic in prva dama knjig o sladicah v Sloveniji je tokrat pripravila svoje življenjsko delo, noben recept se iz njenih prejšnjih šestih knjig ne ponovi, delo je temeljno in obsežno. Knjiga je lepo darilo sebi in drugim. Preizkusite ta recept: Pita treh čokolad Za približno 8 kosov TESTO: 150 g moke 50 g fino mletih mandljev 100 g masla 50 g sladkorja v prahu 1 jajce ½ kž pecilnega praška ščepec soli nadevana limonina lupina vaniljeva aroma noževa konica cimeta NADEV: 140 g temne čokolade 140 g mlečne čokolade 140 g bele čokolade 240 g sladke smetane 30 ml belega ruma ČOKOLADNI PRELIV: 100 g bele čokolade 30 g rastlinske maščobe 30 g temne čokolade 1. Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo, dodamo mandlje, sladkor v prahu, arome, jajce, sol in na koščke narezano maslo. Sestavine na hitro zgnetemo, da dobimo gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo za živila, ga sploščimo in damo za dobro uro v hladilnik. 2. Dobro ohlajeno in spočito testo razvaljamo na 3 mm debeline in obložimo pekač za pite velikosti 22 × 22 cm. Testo s prsti dobro pritisnemo ob rob pekača, da se čim bolj oblikuje po modelu, dno večkrat prebodemo z vilicami. Model s testom damo za 15 minut v zamrzovalnik in nato takoj v pečico, ki jo segrejemo na 175 °C. Podlago pečemo 12–15 minut. 3. Čokolado vsako posebej delno raztopimo. Sladko smetano zavremo, dodamo beli rum in prilijemo vsaki čokoladi 1⁄3 (80 ml) te mešanice. Vse tri čokoladne kreme dobro premešamo, da dobimo gladko mešanico. Temno kremo malo stepamo, ko se zgosti, pa jo nadevamo na pečeno in ohlajeno podlago in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Kremo iz mlečne čokolade malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na čokoladno kremo in enakomerno poravnamo. Pito ponovno damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Tudi belo čokoladno kremo malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na mlečno kremo in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. 4. Za preliv belo čokolado delno raztopimo. Dodamo stopljeno rastlinsko maščobo in dobro premešamo. Če je preliv topel, ga nekoliko ohladimo. Ko je pita dobro ohlajena, jo prelijemo s prelivom iz bele čokolade in malo popišemo s temno čokolado. Ko se obliv strdi, jo poljubno narežemo.

Mon, 25. Nov 2019 at 12:01

415 ogledov

Hotel za žuželke
Pozimi poskrbimo za ptice, postavimo jim krmilnice. Za ekološko vrtnrjenje pa nam poleg ptic koristijo tudi mnoge žuželke. Omogočimo jim, da prezimijo v primernih prostorih iz naravnih materialov. Tak hotel za žuželke lahko naredimo sami ali pa ga kupimo. Več o vseh koristnih žuželkah na vrtu pa preberite v knjigi Moj eko vrt. 

Mon, 25. Nov 2019 at 10:42

394 ogledov

Čas je za razmnoževanje jagodičastih rastlin
Vzgoja jagodičastih rastlin iz potaknjencev Potaknjenec naredimo iz enoletnega olesenelega ali zelenega dela poganjka in dela korenine. Olesenele poganjke (debeline od 0,5 do 1 cm) naberemo v obdobju mirovanja (november, december), zelene pa v obdobju pred začetkom lesenenja. Nabrane olesenele poganjke damo v hladen zasip v mivko ali zavijemo v časopisni papir in folijo ter jih damo v hladilnik do obdobja, ko je zemlja dovolj topla, da potaknjence narežemo in potaknemo. Potaknjenec naj bo velik od 15 do 20 cm, s 3 do 4 kolenci, od katerih naj bosta eden ali dva v tleh (razvoj korenin) in eden ali dva iznad tal (razvoj poganjkov). Z lesnimi potaknjenci vzgajamo ribeze, ameriške borovnice, bezeg, aronijo, z zelenimi pa robide in ameriške borovnice. S koreninskimi potaknjenci vzgajamo maline. Uspeh prijema potaknjencev lahko povečamo z uporabo rastnih hormonov, namenjenih za razvoj koreninskega sistema. Več preberite v knjigi Gojenje jagodičja.
Teme
Setveni koledar

Prijatelji

Karmen  GostinčarAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

Lunine bukve 2020