Lunine bukve 2020
Mame po horoskopskih znamenih. Lunine bukve prinašajo spet napotke za delo na vrtu in druga opravila v skladu z luno. Mišin koledar vrtnih opravil po mesecih je  zelo svež in poln novosti. Vsi pa radi pobrskamo tudi po horoskopu in drugih zanimivosti
Tanja Žgajnar Novak
Kmečki glas

Petek, 4. oktober 2019 ob 10:22

Odpri galerijo

Lunine bukve prinašajo spet napotke za delo na vrtu in druga opravila v skladu z luno. Mišin koledar vrtnih opravil po mesecih je  zelo svež in poln novosti. Vsi pa radi pobrskamo tudi po horoskopu in drugih zanimivostih, ki jih doda Irena Stopar.

Kliknite za prednaročila: Lunine bukve 2020.

Pa poglejmo za pokušino še eno zanimivost, ki jo je vsebini dodala avtorica Irena Stopar letos - v letu Lune.

Mama v horoskopu ali dvanajst vrst mam


Tone Pavček je spesnil čudovito pesmico, ki pravi: »Mama je ena sama«. Prav Luna v horoskopu opisuje to čudežno bitje, ki skrbi za otroka in ga varuje od njegovega rojstva dalje. Je prva in najboljša vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih obveznosti, otroku stoji ob strani do zadnjega diha. V astrologiji pravimo, da obstaja dvanajst vrst mam. V letu, ki mu vlada Luna, jih boste spoznali. Iz njihovega opisa boste lahko prepoznali svojo mamo.

Luna v ovnu


Mama z Luno v ovnu je neposredna, ognjevita, aktivna in nepotrpežljiva. Pogosto se kaže kot gospodovalna in tista, ki ima glavno besedo oz. pri hiši nosi hlače. Je polno zaposlena in vedno počne kaj zanimivega. Dolgočasja ne pozna niti ga ne prenese. Hitro se odloča in zahteva poslušnost. Otroka zna vključiti v svoje aktivnosti in ga spodbuja, naj poskusi čim več stvari, primernih za njegovo starost, postoriti sam.


Luna v biku


Mama z Luno v biku velja za najboljšo mamo v zodiaku. V sebi nosi blagodejnost, zadovoljstvo in čustveno stabilnost. Otroku podarja svojo popolno pozornost, ljubeznivost in skrbno pazi na vsak njegov korak. Je izjemna in predana vzgojiteljica, ki v sebi nosi toplino in zna podariti nasmešek. Prisega na tradicionalne družinske vrednote in se le stežka prilagaja novim idejam, ki jih otrok zlahka pobere v okolju.


Luna v dvojčkih


Mama z Luno v dvojčkih je zanimiva in radovedna kot majhen otrok. Uživa ob prebiranju pravljic in pogovoru z otrokom. Ponosna je na vsako besedo, ki se je malček nauči, in o tem pripoveduje vsem, ki so ji pripravljeni prisluhniti. Ima dosti prijateljic, zato lahko otrok občasno čuti njeno odsotnost. Ni prav navdušena nad gospodinjstvom in vezanostjo za štedilnik, a otroku stoji ob strani ob pisanju domačih nalog.


Luna v raku


Mama z Luno v raku je nežna, topla, razumevajoča in dobra poslušalka. Otrokove potrebe instinktivno začuti. Stori vse, kar je v njeni moči, da jih izpolni. V svoji materinski vlogi resnično uživa. Otroku se povsem posveti, a je zelo zaščitniška. Za otroka skrbi, mu kuha in ga varuje celo takrat, ko pomoči ne potrebuje. Kadar otrok ne uboga, jo čustveno obremeni. Takrat hitro postane razdražljiva in le stežka najde ravnotežje.


Luna v levu


Mama z Luno v levu velja kot dobra, a pogosto zelo zahtevna mama, ki se ogromno ukvarja z otrokom. Uživa ob skrbi zanj, a od njega pogosto zahteva dosežke, ki jih sama še ni uresničila. Svojemu otroku poskuša ustreči v čim večji meri in v njem spodbuja občutek vsemogočnosti. Zna poskrbeti, da ima vsega dovolj in se lahko razvija v izjemnega posameznika. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in uveljavljanje v šoli ali okolju.


Luna v devici


Mama z Luno v devici je skrbna in pozorna na vsako, še tako majhno potrebo otroka. Stežka pokaže ljubezen v obliki čustev in nežnosti, zato deluje stroga in sitna. Otrok zlahka dobi občutek, da je hladna, a zelo učinkovita. Odreja mu natančne urnike (npr. hranjenja, učenja, pospravljanja) in zahteva urejeno okolje. Pri njej znova in znova prevlada razum, četudi bi otrok potreboval več spontanosti, pravljičnega sveta in igre.


Luna v tehtnici


Mama z Luno v tehtnici je prijetna, privlačna in zanimiva. Manjka ji čustvene povezanosti z otrokom, ki jo nadomešča s pogovorom. V družini skrbi za harmonijo in lepo urejeno bivalno okolje. Otroku rada privošči kaj lepega in po zadnji modi. Po naravi je blaga in razumevajoča. Celo ko se pretvarja, da je stroga, v resnici nikoli ne kaznuje otroka. Ta se ji zna prikupiti in jo pregovoriti v tisto, kar si je zamislil.


Luna v škorpijonu


Mama z Luno v škorpijonu pogosto spreminja svoje razpoloženje. V sebi nosi intenzivna čustva, je pretirano zaščitniška in posesivna. Z veseljem poskrbi za otroka in njegove potrebe, a mu zna očitati, koliko različnim stvarem se je morala odreči zaradi njega. V takšnem primeru oddaja občutek žrtve, ki otroka jezi. Zna biti dominantna, neizprosna in sumničava. Rada preverja, ali je otrok postoril, kar sta se dogovorila.


Luna v strelcu


Mama z Luno v strelcu je zanimiva, zabavna in pustolovskega duha. Otroku rada pokaže svet, ki je drugačen od njegovega okolja. Naklonjena je popustljivi vzgoji in včasih deluje neresno. Otroka rada poučuje sama in ga pozneje spodbuja, naj bo čim bolj priden v šoli, da bo lahko nadaljeval študij. Zlahka pozabi na družinske obveznosti, pospravljanje, kuhanje in podobno, saj veliko raje preživlja čas zunaj svojega doma.


Luna v kozorogu


Mama z Luno v kozorogu velja za strogo in pogosto sitno mamo, ki le s težavo pokaže svojo nežnost in čustva. Je dobro organizirana in natančno določa, kdaj bo otrok jedel, spal, pisal domače naloge, se igral in drugo. Otroka zgodaj začne učiti vsega, kar zmore opraviti, včasih celo naloge ali obveznosti, ki še niso primerne zanj. Kljub strogi vzgoji otroku želi le najboljše, predvsem ga pripraviti na življenje v krutem svetu.


Luna v vodnarju


Mama z Luno v vodnarju velja za čustveno nevpleteno mamo, saj svojo nežno skrb in čustva pogosto skriva celo pred otrokom. Pogosto daje občutek, da je tujka, ujeta v družinsko življenje, iz katerega želi čim prej pobegniti. Otroku se dozdeva bolj prijateljica kot mama, kar je v pomoč predvsem v najstniških letih. Včasih kaže na mamo samohranilko, ki za otroka skrbi brez pomoči njegovega očeta ali podpore svoje družine.


Luna v ribah


Mama z Luno v ribah je nežna, topla in razumevajoča. Svojega otroka obožuje in je pripravljena zanj storiti, karkoli je v njeni moči. Žal ni preveč praktična in ji včasih močna čustva zameglijo presojo. Otroku rada prebira pravljice in mu poje uspavanke. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in je presrečna, ko je v njeni bližini. Včasih se kaže kot pretirano navezana na otroka in posesivna, ker se boji, da ji ga bo kdo vzel.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 20. Mar 2020 at 17:14

244 ogledov

Ajdova ali koruzna pica
Pico in druge dobrote lahko jedo tudi ljudje s celikalijo. O tej in drugih dobrotah najdemo recepte v novi knjigi Dobrote brez glutena. Recept za ajdovo in koruzno pico v knjigi je vreden pokušine: Sestavine za ajdovo pico: 250 g ajdove moke 10 g masla 300 ml vrelega mleka (ali vode) 6 g kvasa 4 g soli 1 jajce Sestavine za koruzno pico: 250 g koruzne moke 10 g masla 250 ml vrelega mleka (ali vode) 6 g kvasa 4 g soli 1 jajce Ajdovo (ali koruzno) moko in maslo prelijemo z vrelim mlekom, dodamo sol, premešamo in ohladimo. Jajce razžvrkljamo, kvas raztopimo v žlici mlačnega mleka in dodamo ohlajeni masi ter s kuhalnico zamesimo gladko testo. Testo naj vzhaja 20 minut pri sobni temperaturi, nato ga razdelimo na želeno velikost. Testo sploščimo na peki papirju, premazanem z oljčnim oljem. Nadev za ajdovo pico: paradižnik – pelati, riban sir, olive, origano. Nadev za koruzno pico: paradižnik – pelati, šunka, sir, paprika, origano. Pečemo pri temperaturi 220 °C 15 minut.  Pri izdelavi testa za pico lahko testo zamesimo tudi z vodo.

Tue, 18. Feb 2020 at 10:06

378 ogledov

Čigavo je jajce
Od leve proti desni so na sliki: gosje, purje, račje, kokošje in prepeličje jajce. Več o sestavi jajc, pomenu za prehrano....pa v novi knjigi Perutnina: reja kokoši, pur, gosi, rac, prepelic.

Tue, 11. Feb 2020 at 09:29

668 ogledov

Poljubčki z marmelado
Svojim dragim lahko spečete odlične poljubčke z marmelado, peka piškotov sprošča in pomirja...Več receptov najdete v novi knjigi Alenke Kodele Moje najboljše pecivo (12,50 EUR). RECEPTA ZA LINŠKE PIŠKOTE PA V KNJIGI NE BOSTE NAŠLI. Pa poglejmo recept za poljubčke, ki so po izgledu podobni linškim piškotom: Poljubčki z marmelado za približno 800 gramov piškotov 300 g moke 2 rumenjaka 200 g masla 100 g sladkorja 100 g mletih orehov 1 vrečka vaniljevega sladkorja nastrgana limonina lupina malo mletega cimeta marmelada sladkor v prahu za posip Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo. Za približno eno uro ga damo počivat v hladilnik, nato pa iz njega oblikujemo za manjši oreh velike kroglice in jih polagamo na pekač. Na sredini vsake naredimo vdolbinico z ročajem kuhalnice. Pečemo jih 10 minut na 175 °C, vzamemo iz pečice, vdolbinice napolnimo z marmelado in pečemo še 5 minut. Ko so pečeni, jih ohladimo na pekaču in malo potresemo s sladkorjem v prahu. Vabljeni k sodelovanju v nagradni igri, ki med 11. in 18. februarjem poteka na Facebooku Založbe Kmečki glas.  Pravila in pogoji sodelovanja so navedeni v priponki. Nagrada: 4 × 1 knjiga MOJE NAJBOLJŠE PECIVO Alenke Kodele 

Thu, 6. Feb 2020 at 12:18

382 ogledov

Gosi ne marajo samskega življenja
Kljub neodvisnosti gosi ne marajo samskega življenja. Brez partnerja so zelo nesrečne in nemirne. Rade so v jati. V njihovi naravi je, da so s svojimi vrstniki. V nasprotju z raco ena sama gos ne bo zaživela v sožitju z jato kokoši. Gos enostavno ne ve, kako bi se prilagodila jati kokoši, zato postane osamljena. Osamljenost se lahko kaj hitro prelevi v agresivnost do drugih živali in tudi ljudi, kar še zlasti velja za gosake v času paritvene sezone. Najkrotkejši, tudi v času paritvene sezone in valjenj, so nedvomno gosaki kitajske gosi. Več v knjigi Perutnina

Thu, 6. Feb 2020 at 10:42

454 ogledov

Značajske lastnosti rac
V novi knjigi Perutnina spoznamo kokoši, gosi, race, prepelice. Uvodoma nas avtorji podučijo tudi o značajskih lastnostih posameznih živali. Takole npr. opisujejo značajske lastnosti rac: Značajske lastnosti rac se spreminjajo od pasme do pasme. Za pravo prijateljstvo race niso najboljša izbira. Le redko sledijo svojemu oskrbovalcu, če pa že sledijo, storijo to le v času krmljenja, ko ima ta v rokah posodo s krmo. Obstajajo izjeme, kjer nam bodo živali tudi sledile: vabilke, mandarinke, muškatne race. Race so zelo neodvisne živali. Številne ne oklevajo, ko je treba zapustiti dosedanje bivališče. Večina je plašnih in steče stran, ko se jim približamo. Nekatere, npr. tekačice, se ob prihodu človeka poženejo v brezglavi beg. Največ rac ob prisotnosti človeka kvaka in ne mara, da bi se jih dotikali. Če jih zmotimo v temi, plašno tekajo v krogih, kar je lahko v večjih jatah resen problem, ki ga rešujemo z uporabo zatemnjenih luči. V nasprotju z gosmi in labodi so race zelo požrešne živali, krmilnike si preprosto prisvojijo. Večina je zelo hrupnih, čeprav nas pri tem lahko opozorijo tudi na prihod tujca. Samci imajo mehak, hripav glas, samice pa zelo glasno kvakajo. Muškatne race so izjema, saj ne kvakajo, temveč oddajajo sikajoč zvok. Racaki v glavnem ne branijo svojih družic, njihovih gnezd ali potomstva. V tem pogledu so izjema muškatne race. Njihovi racaki ne le da branijo svoje družice, temveč so nemalokrat agresivno sovražni in posesivni....Več pa v knjigi.

Mon, 27. Jan 2020 at 13:51

494 ogledov

Reja gosi
V novi knjigi PERUTNINA bodo avtorji tokrat poleg kokoši predstavili še gosi, race, pure in prepelice.
Teme
Setveni koledar

Prijatelji

Karmen  GostinčarAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

Lunine bukve 2020