Kmetijska mehanizacija v ekološkem kmetijstvu pri nas

27 junija, 2019
0
0

Viktor Jejčič (KIS), strokovnjak za kmetijsko mehanizacijo in avtor naše knjige Traktorji pravi: “Glede ekološkega kmetijstva bi izpostavil, da imamo domačega dobavitelja mulčerjev, ki so zelo uporabni. Z njihovo pomočjo se v trajnih nasadih izognemo uporabi pesticidov za plevele v vrstah.

Delovno operacijo v sami vrsti trajnega nasada opravi posebna izvedba kosilnice, ki je priključena ob mulčerju, delovno operacijo med vrstami pa opravi sam mulčer (mulčenje trave, mulčenje rozgve po obrezovanju v vinogradih in mulčenje tanjšega vejevja po obrezovanju v sadovnjakih). V prej omenjenem primeru mehansko rešujemo problematiko plevelov (ni uporabe herbicidov za plevele v vrstah trajnih nasadov) in manj škodujemo okolju (predvsem podtalnici), še vedno pa uporabljamo dizelsko gorivo za pogon stroja, ki je agregatiran s traktorjem.

Drugo domače podjetje, ki ga spremljam, tudi ponuja lastne stroje – traktorska česala za plevel, s katerimi se mehansko odstranjuje plevel na njivah in travnikih. Tudi v tem primeru odpade uporaba herbicidov. Takih primerov sodobne mehanizacije pri nas je še veliko. V prihodnje se bodo ekološki kmetje verjetno povezovali pri nakupu vse zahtevnejše kmetijske tehnike prilagojene temu načinu kmetovanja…”