Lunine bukve 2020

4 oktobra, 2019
0
0

Lunine bukve prinašajo spet napotke za delo na vrtu in druga opravila v skladu z luno. Mišin koledar vrtnih opravil po mesecih je  zelo svež in poln novosti. Vsi pa radi pobrskamo tudi po horoskopu in drugih zanimivostih, ki jih doda Irena Stopar.

Kliknite za prednaročila: Lunine bukve 2020.

Pa poglejmo za pokušino še eno zanimivost, ki jo je vsebini dodala avtorica Irena Stopar letos – v letu Lune.

Mama v horoskopu ali dvanajst vrst mam

Tone Pavček je spesnil čudovito pesmico, ki pravi: »Mama je ena sama«. Prav Luna v horoskopu opisuje to čudežno bitje, ki skrbi za otroka in ga varuje od njegovega rojstva dalje. Je prva in najboljša vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih obveznosti, otroku stoji ob strani do zadnjega diha. V astrologiji pravimo, da obstaja dvanajst vrst mam. V letu, ki mu vlada Luna, jih boste spoznali. Iz njihovega opisa boste lahko prepoznali svojo mamo.

Luna v ovnu

Mama z Luno v ovnu je neposredna, ognjevita, aktivna in nepotrpežljiva. Pogosto se kaže kot gospodovalna in tista, ki ima glavno besedo oz. pri hiši nosi hlače. Je polno zaposlena in vedno počne kaj zanimivega. Dolgočasja ne pozna niti ga ne prenese. Hitro se odloča in zahteva poslušnost. Otroka zna vključiti v svoje aktivnosti in ga spodbuja, naj poskusi čim več stvari, primernih za njegovo starost, postoriti sam.

Luna v biku

Mama z Luno v biku velja za najboljšo mamo v zodiaku. V sebi nosi blagodejnost, zadovoljstvo in čustveno stabilnost. Otroku podarja svojo popolno pozornost, ljubeznivost in skrbno pazi na vsak njegov korak. Je izjemna in predana vzgojiteljica, ki v sebi nosi toplino in zna podariti nasmešek. Prisega na tradicionalne družinske vrednote in se le stežka prilagaja novim idejam, ki jih otrok zlahka pobere v okolju.

Luna v dvojčkih

Mama z Luno v dvojčkih je zanimiva in radovedna kot majhen otrok. Uživa ob prebiranju pravljic in pogovoru z otrokom. Ponosna je na vsako besedo, ki se je malček nauči, in o tem pripoveduje vsem, ki so ji pripravljeni prisluhniti. Ima dosti prijateljic, zato lahko otrok občasno čuti njeno odsotnost. Ni prav navdušena nad gospodinjstvom in vezanostjo za štedilnik, a otroku stoji ob strani ob pisanju domačih nalog.

Luna v raku

Mama z Luno v raku je nežna, topla, razumevajoča in dobra poslušalka. Otrokove potrebe instinktivno začuti. Stori vse, kar je v njeni moči, da jih izpolni. V svoji materinski vlogi resnično uživa. Otroku se povsem posveti, a je zelo zaščitniška. Za otroka skrbi, mu kuha in ga varuje celo takrat, ko pomoči ne potrebuje. Kadar otrok ne uboga, jo čustveno obremeni. Takrat hitro postane razdražljiva in le stežka najde ravnotežje.

Luna v levu

Mama z Luno v levu velja kot dobra, a pogosto zelo zahtevna mama, ki se ogromno ukvarja z otrokom. Uživa ob skrbi zanj, a od njega pogosto zahteva dosežke, ki jih sama še ni uresničila. Svojemu otroku poskuša ustreči v čim večji meri in v njem spodbuja občutek vsemogočnosti. Zna poskrbeti, da ima vsega dovolj in se lahko razvija v izjemnega posameznika. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in uveljavljanje v šoli ali okolju.

Luna v devici

Mama z Luno v devici je skrbna in pozorna na vsako, še tako majhno potrebo otroka. Stežka pokaže ljubezen v obliki čustev in nežnosti, zato deluje stroga in sitna. Otrok zlahka dobi občutek, da je hladna, a zelo učinkovita. Odreja mu natančne urnike (npr. hranjenja, učenja, pospravljanja) in zahteva urejeno okolje. Pri njej znova in znova prevlada razum, četudi bi otrok potreboval več spontanosti, pravljičnega sveta in igre.

Luna v tehtnici

Mama z Luno v tehtnici je prijetna, privlačna in zanimiva. Manjka ji čustvene povezanosti z otrokom, ki jo nadomešča s pogovorom. V družini skrbi za harmonijo in lepo urejeno bivalno okolje. Otroku rada privošči kaj lepega in po zadnji modi. Po naravi je blaga in razumevajoča. Celo ko se pretvarja, da je stroga, v resnici nikoli ne kaznuje otroka. Ta se ji zna prikupiti in jo pregovoriti v tisto, kar si je zamislil.

Luna v škorpijonu

Mama z Luno v škorpijonu pogosto spreminja svoje razpoloženje. V sebi nosi intenzivna čustva, je pretirano zaščitniška in posesivna. Z veseljem poskrbi za otroka in njegove potrebe, a mu zna očitati, koliko različnim stvarem se je morala odreči zaradi njega. V takšnem primeru oddaja občutek žrtve, ki otroka jezi. Zna biti dominantna, neizprosna in sumničava. Rada preverja, ali je otrok postoril, kar sta se dogovorila.

Luna v strelcu

Mama z Luno v strelcu je zanimiva, zabavna in pustolovskega duha. Otroku rada pokaže svet, ki je drugačen od njegovega okolja. Naklonjena je popustljivi vzgoji in včasih deluje neresno. Otroka rada poučuje sama in ga pozneje spodbuja, naj bo čim bolj priden v šoli, da bo lahko nadaljeval študij. Zlahka pozabi na družinske obveznosti, pospravljanje, kuhanje in podobno, saj veliko raje preživlja čas zunaj svojega doma.

Luna v kozorogu

Mama z Luno v kozorogu velja za strogo in pogosto sitno mamo, ki le s težavo pokaže svojo nežnost in čustva. Je dobro organizirana in natančno določa, kdaj bo otrok jedel, spal, pisal domače naloge, se igral in drugo. Otroka zgodaj začne učiti vsega, kar zmore opraviti, včasih celo naloge ali obveznosti, ki še niso primerne zanj. Kljub strogi vzgoji otroku želi le najboljše, predvsem ga pripraviti na življenje v krutem svetu.

Luna v vodnarju

Mama z Luno v vodnarju velja za čustveno nevpleteno mamo, saj svojo nežno skrb in čustva pogosto skriva celo pred otrokom. Pogosto daje občutek, da je tujka, ujeta v družinsko življenje, iz katerega želi čim prej pobegniti. Otroku se dozdeva bolj prijateljica kot mama, kar je v pomoč predvsem v najstniških letih. Včasih kaže na mamo samohranilko, ki za otroka skrbi brez pomoči njegovega očeta ali podpore svoje družine.

Luna v ribah

Mama z Luno v ribah je nežna, topla in razumevajoča. Svojega otroka obožuje in je pripravljena zanj storiti, karkoli je v njeni moči. Žal ni preveč praktična in ji včasih močna čustva zameglijo presojo. Otroku rada prebira pravljice in mu poje uspavanke. Spodbuja njegovo ustvarjalnost in je presrečna, ko je v njeni bližini. Včasih se kaže kot pretirano navezana na otroka in posesivna, ker se boji, da ji ga bo kdo vzel.