Sladica brez peke

11 decembra, 2019
0
0

V prazničnih dneh lahko pripravimo tudi sladice brez peke, npr. sladico v kozarčku. Spodnji recept je iz nove knjige Sladice Alenke Kodele – že ime avtorice nam zagotavlja, da bomo s pomočjo te knjige pripravili sladice za vse okuse in da nam bodo res uspele.

Panakota z mangom

Za približno 4 kozarce (200 ml)

PISTACIJEV DROBLJENEC:

25 g masla

25 g sladkorja

20 g moke

30 g pistacije

PANAKOTA:

400 ml sladke smetane

20 g sladkorja

2 lista želatine

40 g cvetličnega medu

½ stroka vanilje

MANGOV ŽELE:

120 g mangovega pireja

30 g sladkorja

1 list želatine

1. Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo drobljivo zmes, razporedimo jo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 15–20 minut na 160 °C. Pečen drobljenec ohladimo na pekaču, pred uporabo ga lahko še malo zdrobimo.

2. Želatino namočimo v hladni vodi. Strok vanilje prerežemo po dolžini in postrgamo sredico. V posodo za kuhanje damo 200 ml sladke smetane, sladkor, med in vaniljo. Dobro premešamo in kuhamo do vretja. Ko zavre, na majhnem ognju kuhamo dobrih 5 minut, da se nekoliko zgosti. Potem odstavimo, umešamo namočeno želatino in ohladimo. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo in narahlo umešamo v ohlajeno osnovo.

3. Želatino namočimo v hladni vodi. Mangov pire in sladkor kuhamo do vretja, umešamo namočeno želatino in ohladimo.

4. V izbrane kozarčke damo eno jedilno žlico drobljenca. Nanj porazdelimo panakoto in damo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Ko se krema strdi, dopolnimo še z mangovim želejem in damo v hladilnik za dobro uro. Dobro ohlajeno sladico poljubno okrasimo in ponudimo.