Sladice prave mojstrice

11 decembra, 2019
0
0

Sladice Alenke Kodele je knjiga, ki jo ljubitelji peke in priprave sladic morajo imeti. Mojstrica sladic in prva dama knjig o sladicah v Sloveniji je tokrat pripravila svoje življenjsko delo, noben recept se iz njenih prejšnjih šestih knjig ne ponovi, delo je temeljno in obsežno. Knjiga je lepo darilo sebi in drugim.

Preizkusite ta recept:

Pita treh čokolad

Za približno 8 kosov

TESTO:

150 g moke

50 g fino mletih mandljev

100 g masla

50 g sladkorja v prahu

1 jajce

½ kž pecilnega praška

ščepec soli

nadevana limonina lupina

vaniljeva aroma

noževa konica cimeta

NADEV:

140 g temne čokolade

140 g mlečne čokolade

140 g bele čokolade

240 g sladke smetane

30 ml belega ruma

ČOKOLADNI PRELIV:

100 g bele čokolade

30 g rastlinske maščobe

30 g temne čokolade

1. Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo, dodamo mandlje, sladkor v prahu, arome, jajce, sol in na koščke narezano maslo. Sestavine na hitro zgnetemo, da dobimo gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo za živila, ga sploščimo in damo za dobro uro v hladilnik.

2. Dobro ohlajeno in spočito testo razvaljamo na 3 mm debeline in obložimo pekač za pite velikosti 22 × 22 cm. Testo s prsti dobro pritisnemo ob rob pekača, da se čim bolj oblikuje po modelu, dno večkrat prebodemo z vilicami. Model s testom damo za 15 minut v zamrzovalnik in nato takoj v pečico, ki jo segrejemo na 175 °C. Podlago pečemo 12–15 minut.

3. Čokolado vsako posebej delno raztopimo. Sladko smetano zavremo, dodamo beli rum in prilijemo vsaki čokoladi 1⁄3 (80 ml) te mešanice. Vse tri čokoladne kreme dobro premešamo, da dobimo gladko mešanico. Temno kremo malo stepamo, ko se zgosti, pa jo nadevamo na pečeno in ohlajeno podlago in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Kremo iz mlečne čokolade malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na čokoladno kremo in enakomerno poravnamo. Pito ponovno damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Tudi belo čokoladno kremo malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na mlečno kremo in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi.

4. Za preliv belo čokolado delno raztopimo. Dodamo stopljeno rastlinsko maščobo in dobro premešamo.

Če je preliv topel, ga nekoliko ohladimo. Ko je pita dobro ohlajena, jo prelijemo s prelivom iz bele čokolade in malo popišemo s temno čokolado. Ko se obliv strdi, jo poljubno narežemo.

Oznake